Godnatt Mister Tom - Michelle Magorian

http://cdon.se/media-dynamic/images/product/00/07/06/34/19/3/magorian-michelle-godnatt-mister-tom.jpg

När gamle Tom Oakley en sommarmorgon får uppgiften att ta hand om den åttaåriga evakuerade William Beach från London förändras hans annars så ensliga och lugna liv drastiskt. Willie är efter en hård uppväxt en tyst, blyg och nervös liten pojke. Han är mycket liten för sin ålder och hans mamma har sedan länge präntat in i honom vad som är rätt och fel - saker som andra människor ser som galet. Willie får svårt att anpassa sig efter livet på landsbygden. För första gången i sitt liv blir Willie vänligt bemött. Han får god mat, kläder, en egen säng och nya vänner som accepterar honom som han är och hjälper honom att bli mer självsäker och komma ur sitt blyga skal.

Men precis när Willie har börjat anpassa sig till landslivet i Little Weirwold får han ett brev från sin mamma. Hon är sjuk och vill att Willie kommer hem igen. När mister Tom inte får något som helst livstecken från Willie på flera veckor blir han orolig och till slut bestämmer han sig för att åka iväg till London själv och leta reda på Willie.

Godnatt Mister Tom är en så otroligt gullig bok. I början tyckte jag att språket var så enkelt; det var nästan barnsligt kändes det som. Men efter ett par sidor började jag vänja mig och uppskattade skrivsättet. Det blir nästan som att Willie själv berättar. Förutom att man får följa Willies utveckling så händer det inte så mycket de 200 första sidorna, men det blir ändå inte tråkigt. Man sugs in i själva andan i boken och jag älskar att läsa hur det går till hos personerna som bor i byn. Alla de enkla saker som Willie och hans nya vänner hittar på bidrar till en sorts känsla man får för boken. Känslan av att verkligen befinna sig i Little Weirwold och följa Willie och Tom Oakleys lugna liv är härlig. Jag rekommenderar den här boken, inte för att den är spännande utan för att den har en så härlig stämning.

Orginaltitel: Goodnight Mister Tom

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0