I skymningens land

Fi plockade entusiastiskt till sig mängder av konservburkar. "Vänta lite", viskade jag. "Du kommer inte att kunna bära alla de där." Jag tog över en del och gav några till Gavin. Jag stoppade också ner en massa påsar med polenta, torkade ärtor, borlotti-, cannalini- och kidneybönor. Och sedan ett dussin paket rissnacks, några paket spaghetti och lite annat smått och gott.
  Vi var där bara sex, kanske åtta minuter. När vi rusade mot fönstret tog jag lite färsk frukt i förbifarten och gav till Homer och Gavin. Och det kändes bra när jag såg att Fi samlade ihop en del grönsaker från några röda plasthyllor vid mikron. Det kunde inte vara bättre, tänkte jag. Det här har verkligen gått bra.
  Det var precis i det ögonblicket som dörren slängdes upp.


Den sjätte delen i serien blir det nu då. Tonåringarna sitter efter attacken mot flygfältet fortfarande kvar i Stratton. I Ellies farmors gamla lägenhet kan de finna lugn och ro, mat och en plats att vila upp sig på. Men det är något som stör deras situation; nämligen en grupp barn som härjar i staden. Ellie försöker försiktigt närma sig dem, men de är väldigt tillbakadragna, och när de går på för nära inpå deras revir så ryter de till och tränger bort dem. Mitt under alla Ellies försök (De andra har gett upp) så hamnar hon under en liten attack och måste rädda sina vänner och fem av barnen. Tillsammans tar de sig bort mot Tailor's Stitch, men barnen är trötta, hungriga och motsträviga. Plötsligt försvinner barnen spårlöst och flera dagar måste vännerna leta efter dem. Men det blir svårare än vad de tror.

Boken handlar igen om Ellie och hennes vänner. Man kan lätt tro att jag har börjat tröttna på dem - men det har jag inte! Karaktärerna blir faktiskt djupare för varje bok. Förutom Ellie dårå, hon har alltid varit djup. Jag känner att jag alltid upprepar mig om mina personliga åsikter om böckerna i den här serien. Men den är verkligen jättebra! I skymningens land så kommer vi tillbaka till våra hemmiljöer i helvetet och vi får se andra sidor av Ellie, Lee, Kevin, Fi och Homer när de får handskas med en grupp barn. Intressant och väldigt härligt häftig cliffhanger i slutet. Jag ska börja direkt med På andra sidan gryningen.

Författare: John Marsden
Utgivningsår: 1998
Övrigt: -
Ev. Orginaltitel: The night is for Hunting
Mitt betyg: 9/10 - Extremt bra.
 


Tusen gånger starkare

"Du gav mig ett uppdrag. Du ville att jag skulle inspirera de andra tjejerna att ta mer plats. Du och de andra lärarna hade insett att det är förbannat ojämlikt och orättvist här i vår klass. Jag tror inte att världen är emot mig personligen, jag bara ser bristerna och du har bett mig om att se dem. Men du är lika hycklande som de andra. Ni vill inte ha någon förändring - egentligen. För det blir mycket jobbigare för er när vi slutar vara snälla och rara och accepterande. Och det är jävligt jobbigt, eller hur, att inse att man inte är så förbannat medveten själv, utan bara lärt sig rapa upp en massa fina formuleringar, eller hur? Visst är det jävligt jobbigt, Olle, att inse att man är en omedveten förtryckare själv, trots allt fint man kan utantill?"
 Klassen hade tystnat och såg blek med spänning på Olle. Hans käkben malde uppe i tinningarna som om han fick använda hela sin kraft för att inte börja skrika eller bitas. Han var vit av ilska.



Boken handlar om Signes klass 9d där allting inte står rätt till. Killarna tar allt för stor plats i klassrummet och tjejernas självförtroende sänks enormt. Som en sista åtgärd behöver lärarna en stark tjej som ska få tjejerna på fötterna igen - att ta mer plats. Men när Saga kommer blir ingenting som de trodde. Saga går emot alla oskrivna regler i skolan och när hon börjar påpeka orättvisorna i klassen så blir de andra tjejerna drivna. De vill starta uppror, de vill bli en gemenskap och göra motstånd. De vill bli tusen gånger starkare. Det är då det blir kaos, och både killarna och lärarna bildar en pakt mot tjejerna.

Det var en väldigt intressant bok. Jag känner ibland igen situationen lite lätt. Författaren har ett bra språk, jag tycker att hon fick fram budskapet jättebra! Och skriver flytande och allting känns riktigt. Ett riktigt intressant maktspel mellan killar och tjejer. Jag rekommenderar den här boken till de flesta. Ändå så hörde jag två kompisar som sa att de läste den här boken i skolan och den var jättedålig tydligen. Så det är antagligen en sån bok som man lätt får helt olika åsikter om. Men jag gillade den. Den är värd ett försök.

Författare: Christina Herrström
Utgivningsår: 2006
Övrigt: Spelas just nu in till film; http://www.tusengangerstarkare.se/
Ev. Orginaltitel: -
Mitt betyg: 7/10 - Värd att läsa, något som jag kommer komma ihåg. Men annars inget särskilt.

Så grydde hämndens timme

Jag hade svårt att tro mina ögon och stirrade på Homer fylld av fasa. Det här var den plats som vi hade velat förstöra. Platsen som nyzeeländarna ville förstöra. När de misslyckades - åtminstone antog vi att de hade misslyckats för vi såg dem aldrig mer och det fanns inga synbara skador på flygfältet - när de misslyckades hade vi gjort ett försök. Utan minsta resultat. Jag var inte förvånad nu när jag såg det inifrån. Det såg fruktansvärt mycket större ut när man befann sig mitt i det.
  Och att det var där vi var fanns det inte minsta tvivel om. Mitt i lejonets kula. Och det var den sista plats på jorden jag ville befinna mig på.

Efter det besvikna beskedet från Colonel Finley drar sig Ellie, Homer, Lee, Kevin och Fi tillbaka till Helvetet. Men någonting är förändrat. Gruppen har splittrat sig, den ena halvan vill tillbaka till Nya Zeeland och den andra vill ta sig till utställningsområdet. Men det är först när Lee deklarerar att han ska försöka göra något, som de andra följer efter. För att fly undan en grupp soldater gömmer de sig i en lastbilskonvoj - som kör rakt in på flygfältet, fiendernas största bas. Trots att deras chanser är minimala att lyckas, så drar Ellie och Homer igång en impulsiv attack som närapå kostar dem deras liv. Men de överlever, och flyr sedan undan till Stratton.

Så grydde hämndens timme är way mycket bättre än Darkness be my friend. Förberedelserna, attacken och hur de klarar sig efteråt är bokens huvudhandling, men som vanligt så lyckas John Marsden klämma in andra små konflikter och historier. Detta gör att boken blir väldigt intressant. Att beskriva en actionscen är något som jag tänkte mig vara väldigt svårt, det är något som Marsden klarar lätt. Jag ser framför mig tydligt hur hättan sprider sig, hur den ena explosionen efter den andra smäller på flygfältet och hur de senare hamnar på flykt mot floden som leder till Stratton. Den här boken är väldigt lik de förra och slutet har en riktigt spännande tvist. Så som de andra böckerna rekommenderar jag den här. Moral-frågan är väldigt intressant och John Marsden är bra på att sätta olika perspektiv på den.

Författare: John Marsden
Utgivningsår: 1997
Övrigt: -
Ev. orginaltitel: Burning for Revenge
Mitt betyg: 8/10 - fortfarande lite trist att John Marsden inte vidgar vyerna lite mer från de första böckerna till de senare.. Jag skulle vilja ha mer från hur de söker sina föräldrar.


RSS 2.0