Djävulens märke

   Malin satte sig på katedern igen. ”Låt mig berätta en historia för er. När jag var lärare på Salem High School hade jag en klass som kom från alla delar av samhället. Från snogbbiga villaområden till ruffiga stadskvarter och husvagnsparker. Dom flesta var vita med irländskt påbrå eller afro-americans, men där fanns också asiater, araber, latinos, hispanics. Jag hade en elev som blev slagen av sin pappa, två som hade missbrukande föräldrar, flera var skilsmässobarn och hade dålig kontakt med sina pappor. En elev hade dyslexi, en annan adhd men dom allra flesta hade inga inlärningssvårigheter alls. Jag hade elever som var oerhört flitiga och ambitiösa medan dom allra flesta inte gjorde mer än vad lärarna krävde av dem och det var ärligt talat inte särskilt mycket.
   Jag sa till dem som jag säger till er: Ni kan bli vad ni vill bara ni vågar tro på er själva. Ni är inte dummare eller latare än andra elever på skolan. Dom fnös och hånskrattade åt mig, tyckte att jag var nuts. Men jag gav mig inte. Jag visste att dom en dag skulle lyssna. Varje lektion upprepade jag mitt mantra: ’Ni kan bli vad ni vill. Göra vad ni vill, bara ni vågar tro på er själva.’ Till slut sjönk budskapet in. Inte hos alla men tillräckligt många. Och när dom märkte hur deras klasskompisar förbättrade sina resultat började dom också tänka i såna banor: Kan dom så kan väl jag. Varför ska jag vara sämre än dom? Jag tänkter inte bli nån damn loser.
   Hela klassen gick ut high school med höga betyg och samtliga fortsatte till college, vilket inte var en självklarhet för alla, framförallt inte Rick som växte upp i en trailerpark med en prostituerad mamma som brukade ta emot kunderna i sin husvagn.”
   ”Hur kunde dom bli så duktiga så snabbt?” undrade Amir.
   ”Mycket enkelt. Dom slutade att vara rädda.”


Ellas klass ska få en ny vikarie för deras sjukskrivna Hanna. Men allas förväntningar och fördomar mot vikarier spräcks när de får syn på Malin Lärka första gången. Malin är annorlunda än alla andra, hon pratar tydligt om hur hon ska hjälpa dem att uppnå sina mål. Hon gör en överrenskommelse – att om de anstränger sig så mycket de kan så ska hon hjälpa dem. Om de bara gör sitt bästa, lägger ner sin själ i arbetet. Men Ella ser någonting bakom Malins perfekta fasad. Malin döljer någonting och när Ella börjar rota, forska och dra i gamla trådar i ett förflutet så får hon reda på saker som hon aldrig skulle ha kunnat föreställa sig sin vikarie vara inblandad i.

Jag har läst några böcker tidigare av Magnus Nordin, och det här var faktiskt inte en av mina favoriter. Jag blev tipsad när jag såg någon på bokhora skriva om boken, men tyvärr så var det inte riktigt min stil. Själva historien är intressant, men jag tycker att den var alldeles för långdragen och inte alls så spännande som jag hade trott.

Författare: Magnus Nordin
Utgivningsår: 2009
Övrigt: -
Ev. Orginaltitel: -
Tillägnad

    Till Maija
Fly on, little wing


RSS 2.0