Som om jag inte fanns

Elina går i skolan i Tornedalen. I skolan får de bara prata svenska så att de ska lära sig, men Elina pratar hellre finska. Elina har alltid kännt sig utanför i skolan där inga barn vill leka med henne och samma sak gäller hemma när hon får ta över lillasysterns sysslor. Hennes lillasyster Irma är söt, duktig i skolan, har många vänner och är lydig. Raka motsatsen till Elina. Elinas mamma Marta försöker att inte tänka på det negativa med Elina utan istället på det positiva med Irma.
Elinas far har dött, men Elina säger att han inte trivs på kyrkogården. Ute på myren hittar hon sin pappa-ande och andra av hennes fantasivänner.
Hennes fröken i skolan är dum mot Elina och då vägrar hon skriva ett enda mer ord på svenska. Fröken hånar Elina och hon slutar äta i skolmatsalen. Allting handlar om att ge upp eller inte ge upp. Att böja sig för frökens vilja och säga förlåt. Att lyda.

Det här är "En bok för alla" alltså ganska lättläst cirka 120 sidor pocket. Men den var väldigt vacker. Elina är en trovärdig karaktär som man förstår sig på. Boken skildrar hur man ska stå för det man tror är rätt. Att inte svälja sin stolthet. För Elina lever i sin fars fotspår som alltid stod för vad han tyckte. Jag rekommenderar boken! Som sagt; väldigt fin och den får en att tänka efter.

De stora. De trodde. De trodde att de visste. När Elina blev vuxen då skulle hon allt komma ihåg att barn inte glömmer. Hon skulle veta att de döda kunde leva kvar. Som för Elina. Att pappas ande fanns. Att hon kunde möta honom där. Vid myren. Där bode han.

Författare: Kerstin Johansson i Backe
Utgivningsår: 1978
Övrigt: Filmatiserades 2003
Ev. Orginaltitel: -
Mitt betyg: 6/10 Själva historien i sig var inte särskilt spännande men sammanfattningen och budskapet var bra.

Trailer till filmen:

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0